Добре дошли в Без опаковка,

магазин и блог за живот без опаковка,  създаден и вдъхновен от колекция Без опаковка на българската марка Gush.

Благодарим за вниманието и интереса.

Ние от Без опаковка смятаме, че консумирането на жива – непреработена и опакована от корпорации храна,  ни помага да не приемаме  изкуствени  консерванти, оцветители, овкусители и други “Е-та”; трансмазнини (частично хидрогенирани масла), прекомерно много сол и захар, за които дори не подозираме, че са добавени.  Вярваме, че живот #безопаковка е повече от половината извървян път към по-здравословен начин на живот.

Останалият път към здравословно хранене е много индивидуален. Съществуват много и различни хранителни режими и системи, но никой от тях не е универсално правило за здравословно хранене за всеки индивид (дете, възрастен, спортист, бременна жена и др.), защото всеки от нас има индивидуални потребности.

Категорично и неоспоримо обаче е, че никой от нас хората няма нужда от консерванти, оцветители и други вещества, получени по синтетичен път.  Те са токсични (отровни) за нашите тела и ни пречат да живеем пълноценен живот. Същото се отнася и до козметиката, с която поддържаме телата си.

В повечето случаи опаковките са гаранция за добавени Е-та, трансмазнини, захар и сол. Разбира се, че има изключения. Маркерът БИО (BIO) обаче  не е гаранция за това.

Радостно е, че все повече хора се стараят да водят живот #безопаковка,  но съдовете за храна, с които приготвяме, съхраняваме и пренасяме храната си, също са от голямо значение за качеството ни на живот.

Ние вярваме, че стъклените и стоманени съдове са безвредно решение за съхранение на храна и напитки. Те са:

устойчиви на абсорбиране на миризма, вкус и бактерии,
икономични – с дълъг живот на употреба и не се налага честа подмяна,
безопасни – не се чупят лесно,
екологични – могат да се рециклират на 100%,
• практични - лесни за почистване и поддръжка.

Когато в разбиранията си за живот без опаковки достигнахме до по-горните изводи, решихме да предложим нашето решение за съдове за храна и напитки извън дома и на други хора с подобни нужди. И ето го магазинът.

При нас ще намерите стоки “За живот без опаковка”, които ние лично използваме. Тяхното предлагане е провокирано от нашата лична нужда от съдове за храна, в които лесно и удобно да носим храна и напитки извън дома – в парка, планината, училище, офиса, колата. Да са удобни и  практични,  да са с дълъг живот на потребление и без необходимост от консумативи. Да запазват качествата на съдържанието за дълго време. Да са безопасни за нас и децата ни.

Основали сме и Фейсбук група – Живот без опаковка за мен и моето дете, където се стремим да създаваме и поддържаме среда, в която хората да разговарят за живот без опаковка. Да споделят не само вижданията си, но и обяда си без опаковка, крема си без опаковка, сапун, серум, масла, и всичко останало, което приготвят сами или са открили от производител с чисти съставки – без консерванти, синтетични оцветители и други Е-та.
Ние участваме в групата с личните си профили – без опаковки.

Поддържаме и непрестанно обновяващ се списък с проверени и препоръчани производители на храни без опаковки. Вярваме, че групата е на всички и е такава каквато е благодарение на всички нейни членове.

Благодарим Ви за вниманието и интереса.