Представяме ви ягодов мармалад без захар и без опаковка.

Ягодите са кисел и воднист плод и за разлика от някои други наистина сладки и месести плодове, те не биха могли да дадат наситен сладък вкус и гъстота, без добавка на подслаждаща съставка. В търсене на алтернатива на захарта опитахме с фурми, а резултатът ни впечатли. 

Получи се ароматен мармалад със сладко-кисел вкус, много подходящ за палачинки и не само.

 Необходими продукти

  • ♥ 500 грама измити и почистени ягоди
  • ♥ 100 грама вода (мерната единица не е грешка)
  • ♥ 200 грама фурми без костилките
  • ♥ 2 супени лъжици чия / чиа (може да се пропусне)
  • ♥ сокът от 1 лимон

 

 

 

 

 

ягодов мармалад без захар и без опаковка

Начин на приготвяне

Отнема приблизително 30 минути да се приготви.

Варим  ягодите, фурмите и водата около 5 минути. След като са добре омекнали, блендираме до гладка консистенция.

Връщаме отново на котлона, добавяме чията (чиата) и оставяме на слаб котлон за десетина минути да къкри. Периодично разбъркваме, за да не загори. Добавяме лимона минута преди да го свалим от котлона. Може да се консумира веднага, след като се охлади.

 

Ще се радваме да го опитате и да споделите с какво обичате да го комбинирате. Според нас е перфектен за палачинки и не само :).

 

Съвети

Чията (чиата) добавихме за желиран ефект и гъстота, но преценката ни е, че спокойно може да бъде пропусната без това да повлияе на гъстотата и вкуса.

Ако насипете мармалада в сухи бурканчета и затворите плътно с капачка, а след това обърнете с капачката надолу да престои, ще се получи стерилизация, на която може да разчитате, че ще запазите мармалада годен за известно време, но не за дълго.

Ако желаете да го запазите за дълъг период (година), добре е да го стерилизирате – варите бурканите с капачката надолу за петнайсетина минути.

Ние вярваме, че консумирането на непреработената и опакована от корпорации храна, ни помага да не приемаме изкуствени консерванти, оцветители, овкусители и други “Е-та”; трансмазнини (частично хидрогенирани масла), прекомерно много сол и захар, за които дори не подозираме, че са добавени.  Вярваме, че живот #безопаковка е повече от половината извървян път към по-здравословен начин на живот.

На страницата ни във Фейсбук и група  Живот без опаковка за мен и моето дете“ ще намерите още идеи за живот без опаковка споделени от приятели  и последователи на живот без опаковка.  Заповядайте, вземете и споделете идеи, опит и знание.

Коментари